Vår historie
I 2013 markerte Astor Fotballklubb at det var 50 år siden klubben ble stiftet. I et større oppslag i Adresseavisen (nedenfor) fortalte klubbens første styreleder, Terje Moksnes (som fremdeles er aktiv i klubben), om hvordan klubben har utviklet seg siden 1963. Han uttalte: "Astor har alltid vært en klubb som har rettet seg mot barn og ungdom, og ikke så mye mot det vi kan kalle toppidrett". Det er en god beskrivelse av klubbens satsingsområde: aldersbestemt fotball. I Astor sier vi at "BREDDE ER TOPP".
En lang rekke Astor-spillere har også gjort det skarpt også i toppidretten - i Eliteserien 2019 var det for eksempel 3 spillere som kom til toppfotballen fra vår klubb: To gikk fra Rosenborg Ballklub til Ranheim, og en var keeper i Strømsgodset. Andre kjente og mangeårige Astorprofiler er Steffen Iversen (bildet) og Rune Bratseth. Førstnevne spilte i vår klubb før han gikk til RBK og bl.a. Tottenham og sistnevnte var i mange år trener i aldersbestemt fotball. Begge er i dag ekspert-kommentatorer om fotball på norsk TV. (Les mer om klubbens profiler under fanen «Astorprofiler».)
Men først og fremst er vi en klubb for barn og unge på Byåsen, og i løpet av de siste årene har vi vokst til å bli byens største rene fotballklubb for barn og unge. Nedenfor er litt om historien til klubben vår som i 2013 markerer sitt 60-årsjubileum.
I en bok om fotballklubbene i Trondheim (utgitt i 2016), kan man lese om Astor FK sin ferd fra en liten bydelsklubb til en stor breddeklubb.
Noen milepæler fra de siste årene:
- I 2011 inngikk Astor FK og Coerver Coaching sin første samarbeidsavtale (Coerver Partner club), nedfelt i Sportsplanen.
- I 2012 arrangerte Astor FK sin første 3v3-cup i samarbeid med 3v3 Norge, med ca. 100 påmeldte lag.
- I 2013 ble Terje Moksnes (i 1963 klubbens første formann - og fremdeles i 2019 materialforvalter) tildelt “Idrettens hederspris for fortjenestefullt arbeid for idrettens sak” av Idrettsrådet i Trondheim (også kjent som “Årets ildsjel i Trondheim).
- I 2014 ble Astor FK kåret til "Årets Fair Play-klubb" av Trøndelag Fotballkrets.
- I 2014 ble kunstgressdekket på Astorbanen (11-er) skiftet.
- I 2014 arrangerte Astor FK sin første cageballcup på 3T Rosten (94 lag fra 15 klubber deltok).
- I 2015 ble klubben som en av de 10 første i NFF Trøndelag sertifisert som NFF Kvalitetsklubb.
- I 2015 satte klubben det 3v3 Norge (og media) omtalte som "verdensrekord" i 3v3-fotball da 372 lag deltok i Astor 3v3-cup i mai.
- I 2016 sto den nye 7-erbanen (MOT-banen) ferdig og navnet på anlegget ble endret til Astor Fotballpark.
- I 2016 ble klubbens styreleder siden 2013, Jostein Moen, kåret til "Årets leder" i Trøndelag Fotballkrets.
- I 2016 overtok Astor FK ansvar for system/organisering av Miniserien Byåsen, som samtidig endret navn til Miniserien Trondheim Vest.
- I 2016 deltok Astor FK for første gang med klubbfanen og en egen seksjon med barn og voksne i Trondheim Pride-paraden (for mangfold og toleranse), som byens første breddeklubb.
- I 2017 ble klubbens TINE Fotballskole kåret til "Årets fotballskole" av NFF.
- 23.august 2017 ble det satt publikumsrekord på Astorbanen, da verdens største skistjerner møttes til dyst i Menn senior 6.divisjon idet Astor 2 (Johannes Høsflot Klæbo) møtte Mosvik (Petter Northug) i en kamp med enorm pressedekning som Astor vant 3-0 (Klæbo scoret fra midtbanen i en kamp 45.000 tilskuere fulgte live på NRK.no...)
- I 2018 passerte vi 1.000 følgere på vår Facebook-side (våren 2019 er vi oppe i omlag 1.200 følgere).
- I 2018 passerte vi 400 Grasrotgivere (folk som gir en andel av sin innsats på Norsk Tipping til Astor FK), og passerte samtidig 200.000,- i inntekt fra Grasrotandelen.
- I 2018 ble Arild Sundet, mangeårig dommerkoordinator i Astor FK, tildelt Bjørn Eriksens minnepris av NFF Trøndelag for stor innsats som toppdommer (var bl.a. i dommerteamet på Champions League-finalen 2006) og innsatsen for å skolere unge breddedommere.
- I 2019 deltok rekordmange lag i Astor SMN1 Cageballcup: 160 lag fra 27 klubber fra Levanger til Singsås, og cup over to helger.
Det startet i 1963
På det gamle menighetshuset på Munkvoll ble idrettslaget Astor stiftet søndag 24. november 1963.
Klubben vår er faktisk den eneste i Trondheim som ble stiftet på 1960-tallet. Ellers består Trondheimsfotballen av noen gamle klubber som hadde tilhold i sentrum av byen tidlig på 1900-tallet og senere har flyttet ut i bydelene (Nationalkameratene på Hallset var f.eks. opprinnelig en klubb med tilhold på Lademoen/indre by øst). Freidig, Trond og Kvik har samme opprinnelse, og Vestbyen ble stiftet tidlig på 1920-tallet som en klubb i sentrum vest/Ila-området). Enkelte klubber hadde tilhold i befolkningstette deler av gamle Strinda kommune (Heimdal, Byåsen, Tiller, Strindheim, Ranheim), men de fleste klubbene i dagens Trondheim ble stiftet i forbindelse med utbyggingen av drabantbyene på 1970-tallet. De har navn etter sine bydeler: Flatås, Utleira, Nardo, Tiller, Kattem, Kolstad, Sjetne og Romolslia.
Ideen om et nytt idrettslag hadde utspring i to grupperinger. den ene bestod av tidligere medlemmer av Byåsen Idrettslags fotballavdeling som følte at fotballen ble stemoderlig behandlet i forhold til skiidretten. den andre gruppen bestod av ungdommer fra Lian-området som ønsket i delta i fotballsporten. Litt senere kom en gruppe som alt var i gang med ishockey og hadde forsøkt å få innpass i Byåsen Idrettslag, men uten hell.
Den 18. oktober 1963 innkalte initiativtakerne til det første orienterende møtet på Lian restaurant. Møtet hadde følgende dagsorden:
1.Åpning
2.En redegjørelse om dannelse av nytt lag på Byåsen
3.Rundskriv og plakater
4.Lagets navn
5.Eventuelt
På dette møtet ble det valgt en komite som skulle fortsette det videre arbeidet med å få dannet en ny sportsklubb. Terje Moksnes ble valgt til leder med Ragnar Hoel, Henry Leistad, Arthur Holte, Harald Dragsnes, Kristian Larsen og Hans Ivar Roarsen som medlemmer.
24. november 1963 ble klubben stiftet i Menighetshuset på Munkvoll (i et bygg som nå er revet, som ligger rett over veien for dagens 7 Eleven). Dagsorden for møtet:
1.Åpning
2.Redegjørelse om saken
3.En representant for politiet om barn- og ungdomsproblemer
4.En representant for Lade I.L.
5.Sverre Strandli kåserer og viser film
6.Ordet fritt
7.Avslutning og appell
Ca. 150 personer overvar møtet og det var med stort flertall at det ble vedtatt å stifte en ny sportsklubb. Bare 17 stemte imot. Navnet ble Idrettslaget Astor. Ingen kan med sikkerhet si hvorfor navnet Astor dukket opp. Andre aktuelle navn var Rollo og Varg 63. På stiftelsestidspunktet hadde klubben hele 119 medlemmer.
På et medlemsmøte rett etter stiftelsesmøtet ble følgende arbeidsutvalgt valgt til å lede idrettslaget fram til det første årsmøtet:
Terje Moksnes, leder - Henry Leistad, nestleder - Kristian Larsen, sekretær - Harald Dragsnes, kasserer - Magnar Sollie, styremedlem - Knut Haugsbakk, varamedlem
Dette markerte slutten på en hektisk og spennende tid. Oppgavene som ventet var mange, og motstanden lot ikke vente på seg. Men ungdommelig pågangsmot lot seg ikke knekke, og etterhvert gikk det framover.
Alt den 26. november 1963 spilte Idrettslaget Astor sin første seriekamp i ishockey. Det var viktig å skaffe oss ishockeydrakter. Uten penger var det ikke lett, men vi fikk kjøpt hvite makko underskjorter direkte fra grossist og røde tall ble klippet ut i filt og sydd på. Ved første vask ble skjortene rosa. Ikke rart at laget fikk klengenavnet "undertrøyan" fra Byåsen.
Det første årsmøtet ble holdt på Lian Restaurant 13.12.1963 med 82 medlemmer tilstede. Her ble det bestemt at idrettslaget skulle drive med idrettsgrenene fotball, håndball og ishockey. Klubbfargene ble bestemt til burgunder trøye med lyseblå armer og rød bukse. dette log seg ikke ordne da det på denne tiden var svært vanskelig både å ta navn og farger som andre lag brukte. I forbindelse med forsiden av brosjyren var det et situasjonsbilde med Aston Villa. Dette ble bakgrunnen for at vi valgte klubbfargende burgunder trøye med lyseblå ermer og hvit bukse. Som idrettslagets første leder ble Terje Moksnes valgt.
Medlemskap i kretser og forbund
Nå skulle vi bli medlem av Norges Idrettsforbund, og ble derfor sendt søknad om medlemskap i Norges ishockeyforbund og Norges Fotballforbund. Så skulle vi selvsagt bli medlem i Norges Idrettsforbund. Søknad ble etter reglene sendt til Sør-Trøndelag Idrettskrets. Dette resulterte i innkalling til et møte hvor 5 fra idrettskretsen, 5 fra Byåsen Idrettslag og 5 fra Idrettslaget Astor var tilstede. Bak dette lå det et sterkt ønske fra Byåsen Idrettslag sin side om å nekte oss medlemskap. At idrettskretsen skulle ha vanskeligheter med å anbefale oss medlemskap i idrettsforbundet var for oss utenkelig. Et lag med 119 medlemmer og som alt deltok i ishockeyserien. Den 14. februar sluttbehandlet arbeidsutvalget i idrettskretsen vår søknad med følgende anbefaling:
3 for anbefaling og 3 mot anbefaling om medlemskap
Men fornuften seiret i idrettsforbundet og vi ble medlem i Norges Idrettsforbund 21.01.1964.
1. mars 1964 ble vi medlem av Norges Idrettsforbund
26. august 1964 ble vi medlem av Norges Fotballforbund
8. februar 1965 ble vi medlem av Norges Håndballforbund.
Klubbens første fotballkamp ble spilt våren 1964 mot Selsbakk med seier, 3-2. Først i 1965 fikk vi delta i kretsserien i fotball. Vi stilte med lag for senior menn A og B, smågutter og lillegutter. Seniorlaget ble kretsmestere i 5. divisjon og rykket opp til 4. divisjon. Vi stilte ishockeylag for menn og senior og junior og i håndball-lag for damer junior og lillepiker. Medlemstallet var kommet opp i 316, 182 u/17 år og 134 o/17 år.
Våre første kretsmestere - vinner av 5.divisjon 1965:
Foran fra venstre: Torbjørn Malvik, Arnljot Høyem, Per Oddvar Tangen, Arnfinn Sivertsen, Terje Moksnes, Kjell Andersen.
Bak fra venstre: Oddvar Johansen, Hans Berg, Odd Rønning, Snorre Sæther, Arthur Holte.
Idrettslagets æresmedlemmer
Kristian Larsen, æresmedlem fra 1983
Terje Moksnes, æresmedlem fra 1988, også æresmedlem i fotballkretsen og kåret til "Årets ildsjel" i Trondheim kommune.
Tor Iversen, æresmedlem fra 1993
Følgende er tildelt hovedstyrets ærespris for god innsats: Henry Leistad, Ragnar Hoel, Hans Ivar Roarsen, Svein Erling Rødahl, Arnfinn Sivertsen, Terje Moksnes og Ivar Seland.
Anlegg
Vår første anleggsvirksomhet var å bygge flomlys på ballplassen på Byåsen skole, Deretter fikk vi innredet et eget lagerrom også på skolen. Alt i 1971 ble tanken om eget klubblokale under gymnastikksalen på Byåsen skole født. Åtte år senere våkner tanken på nytt. Etter drøftinger med rektor og vaktmester ble det januar 1980 sendt en søknad om tillatelse til utgraving og bygging av klubbrom. På et styremøte i oktober ble et utkast til avtale om disponering av klubblokalet vedtatt. En enorm dugnadsinnsats ble nedlagt. Klubbrommet viste seg å bety svært mye for idrettslaget og vi bør være ildsjelene evig takknemlige. Det var en stolt leder som i mars 1983 kunne ønske velkommen til innvielsen av nytt og eget klubbrom.
Siden 1980 har tanken om en idrettshall på Byåsen svevet rundt i hodene på en del personer. Vinteren 1981 inngikk idrettslaget et samarbeid med Byåsen Idrettslag for å realisere planene, men disse strandet. Det ble også arbeidet med planer om en ballplass ved Dalgård skole. Her fikk vi etablert godt samarbeid med skolemyndighetene, men etterhvert fant man ut at området ble for lite til vårt formål. I stedet etablerte vi oss på Havstadbanen (idag kjent som Astor Fotballpark og/eller Astorbanen). Ishockeyavdelingen hadde lenge hatt et ønske om å anlegge en kunstfrossen isflate på Dalgård. Disse planene ble endret og gjennom Dalgård Ishall AS ble det reist en ishall. Svært mye av arbeidet ble utført på dugnad. Mange la ned en utrolig innsats, uten enkeltpersoners urokkelige vilje hadde nok ikke hallen blitt bygd. Senere har det vært planer om en flerbrukshall i tilknytting til ishallen og eget klubbhus på samme sted. Mye arbeid ble nedlagt i planleggingen, men det strandet på at det ikke var full enighet innad i idrettslaget.
Organisasjonsendringer
På årsmøtet i 1980 ble det vedtatt en ny organisasjonsplan for idrettslaget. Den sportslige aktiviteten ble fordelt på tre selvstendige avdelinger; fotball, håndball og ishockey. Avdelingene fikk sine egne styrer med full frihet til å drive all sportslig aktivitet innen sitt område. Dette var riktig fordi idrettslaget vokste og en fikk satt enda større fokus på aktivitet og bredde. Ulempen viste seg å bli en viss form for "isolasjon" i det samarbeidet mellom avdelingene ikke ble prioritert.
Etter at ishallen var ferdig skulle den også driftes. Dette viste seg ikke å være så enkelt og det ble en fare for konkurs. For å hindre at andre avdelinger skulle bli dratt med i en konkurs vedtok idrettslaget en ny organisasjonplan etter alliansemodellen. Dette innebar at avdelingene ble skilt ut som egne juridiske enheter. Dermed ble Astor Fotballklubb, Astor Håndballklubb og Astor Ishockeyklubb stiftet 25. januar 1992. Alle i allianse med Idrettslaget Astor. Astor ble den andre klubben i Norge som valgte denne organsiasjonsformen og unngikk dermed at fotball og håndball hadde noe ansvar for ishallen.
Fusjonsforhandlinger - fotball
I løpet av 1985 ble det ført fusjonsforhandlinger mellom Sportsklubben Brage og Astors fotballavdeling. Dette skjedde fordi Brage kunne tilby spill høyere opp i divisjonssystemet enn oss. Vi kunne tilby rekruttering, noe Brage ikke hadde. Forhandlingene gikk fint og sammenslåing ble vedtatt på begge lags årsmøter. Brage ønsket imidlertid å ta dette opp igjen på ekstraordinært årsmøte. Her ble samarbeidsplanene nedstemt.
Tidlig på året 1986 ble vi kontaktet av fotballavdelingen i Sverresborg Idrettsforening med ønske om en sammenslåing med vår fotballavdeling. Klok av skade ville vi ikke gå for fort fram. Det ble nedsatt en komitè med tre medlemmer fra hver klubb som skulle se på mulighetene. Samarbeidet gikk svært godt med konstruktiv debatt og vilje til å finne fram de beste løsningene for en sammenslåing. Resultatet av komitearbeidet ble en samarbeidsavtale for 5 år. Avtalen ble godkjent av fotballkretsen og brukt som eksempel for andre lag som drøftet samarbeid. Så skjedde det igjen, Sverresborg som kom til oss stemte nei på årsmøtet, mens vi vedtok avtalen. Det var et nokså dramatisk årsmøte i SIF, i tilfluktsrommet på Åsveien skole, der damelaget hadde mobilisert kraftig og fikk flertall for å si nei til sammenslåing med Astor. Mye arbeid var bortkastet, men kanskje var det best at det gikk som det gikk.
"Moderne tid": vekst og utvikling
Astor var i mange år en relativt liten klubb på Byåsen. I krysset Byåsveien/Havstadveien var den lille, skjeve grusbanen som het "Havstad" eller "Havstadbanen". Innen en radius på 2-3 kilometer var det ikke mindre enn 4 andre klubber og baner, flere av dem begynte med samme stavelse (Ha): Havsteinbanen (SIF), Hammersborgbanen (Vestbyen), Hallset (Nationalkameratene), og den gamle storklubben - som Astor i sin tid brøt ut av : Byåsen IL som den gang hadde tilhold på Myra ved Kyvannet, men som siden har etablert seg lenger inn på Byåsen, på Dalgård.
Astor hadde små barnekull og var sårbar i mange årsklasser. Klubben manglet klubbhus og hadde tilhold i et lite klubbrom på Byåsen skole. Tidlig på 1990-tallet ble Fotballklubben etablert.
Enkelte årskull var uhyre sterke sportslig, ikke minst 1976/77-årgangen med burgunder og blå spillere. Dette laget besto av spillere fra både Nyborg, Byåsen, Åsveien og Hallset skole, og vant Skandia cup flere ganger. Tre av spillerne på bildet nedenfor endte opp i Eliteserien (Steffen Iversen, Børge Hernes og Christian Steen).
I dag er Astor FK blitt en stor klubb, ikke minst i barnefotballen, der vi er en av byens største klubber. En indikasjon på klubbens størrelse i barnefotballen er at Astor FK de siste årene har vært like stor eller større enn Byåsen IL i antall lag i soneturneringen (Miniserien Trondheim Vest). Oversikten nedenfor viser antallet lag i Miniserien Trondheim Vest høsten 2018:
Astor FK kjennetegnes også med å ha sterke jentelag i ungdomsfotballen. I 2018 ble eksempelvis vårt Jenter13-lag (J2005) både seriemestere 1.divisjon og vant kretsmesterskapet (bildet).
I en klubb som Astor FK er man helt avhengig av frivillig innsats fra foreldrene. Ikke minst på trenersiden er det kritisk viktig med folk som ønsker å trene egne og andres barn. I 2019 er det mer enn 100 aktive og skolerte trenere i vår klubb. NFF Trøndelag utarbeidet våren 2019 en statistikk over hvor mange trenere i hver klubb som har fått godkjent NFFs trenerkurs over 4-12 kvelder (C-lisens/Grasrottrenerkurs). Statistikken ble presentert på Barnefotballforum i april 2019. Det er grunn til å være stolt av at av de 230 klubbene i kretsen var Astor FK på 2.plass i antall kursdeltakere/enheter: Våre trenere har gjennomført hele 175 delkurs i perioden 2015-2018, og kun èn klubb (SK Charlottenlund) hadde flere kursenheter (191). Ranheim IL på 3.plass hadde 171. Dette er viktig fordi trenerkurs og trenerkompetanse er avgjørende for sportslig utvikling på feltet, så dette lover godt for framtida :)
Helt siden 1963 har klubben vært drevet av frivillige og vi er svært takknemlig for alle som har brukt, bruker og vil bruke tid på å tilrettelegge for klubbens visjon: VARIG FOTBALLGLEDE.